Nieuws

Eerstejaars Berichtgeving Risoul

Beste leden,

Zoals u heeft kunnen vernemen is door de besturen van het Utrechtsch Studenten Corps en de U.V.S.V/N.V.V.S.U. besloten de skireis naar Risoul voor hun beider eerstejaars leden per direct stop te zetten en de deelnemers zo snel mogelijk de gelegenheid te geven terug te keren naar Nederland. In dit bericht willen wij uiteenzetten wat de toedracht en afwikkeling voor deze lastige, maar in onze ogen enige juiste keuze, inhielden.

Op 18 maart reisde een grote groep Utrechtse studenten af naar de Franse Alpen voor een skivakantie van één week. De eerstejaars leden van onze vereniging verbleven in Risoul en de ouderejaars leden in les Deux Alpes. In de nacht van dinsdag 22 maart ontvingen wij het bericht dat vijf leden in Risoul onwel werden. Op dat moment waren er twee bestuursleden aanwezig die deze leden opvingen. Het viel meteen op dat zij allen dezelfde, bijzondere klachten hadden. Deze klachten waren onder andere: spontaan door de benen zakken, hevig trillen, afwisselend lachen en huilen, met de ogen wegrollen, misselijkheid en overgeven, paniekaanvallen, geheugenverlies, vaak toch wel aanspreekbaar en helder van geest. Twee van deze leden waren er zo erg aan toe dat zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Toen zij in de ochtend daarna werden nagebeld, ging het gelukkig, ondanks de schrik, naar omstandigheden goed. Wel zeiden zij allen zich niks meer van het voorval te kunnen herinneren. Onder de leden ontstond het vermoeden dat het ging om drogering, wat zorgde voor paniek en boosheid. Om deze gevoelens te temperen is besloten de volgende middag een intern bericht te sturen naar de leden in samenspraak met de reisorganisatie. In dit bericht stond dat het goed ging met de onwel geworden leden, dat iedereen werd opgeroepen voorzichtig te zijn en dat er nieuwe maatregelen getroffen zouden worden om de veiligheid te waarborgen. Deze maatregelen hielden onder andere in: een optie tot afnemen van gesloten geserveerde drank, sluiting van de horecagelegenheid waar de leden onwel waren geworden en een grotere aanwezigheid van gidsen, beveiligers en bestuursleden. Na uitgebreide overwegingen werd geacht dat deze maatregelen afdoende zouden moeten zijn om de rust te laten wederkeren en de veiligheid te kunnen waarborgen. De sociale controle van leden onderling was deze avond groot en zij hebben elkaar zeer goed opgevangen en geholpen.

Ondanks de genomen maatregelen zijn er in de avond van woensdag 23 maart nog vier meldingen geweest van leden met overeenkomstige klachten. Van deze vier meldingen zijn er twee personen naar het ziekenhuis overgebracht. Zowel de gevallen op dinsdag als woensdag zijn in het ziekenhuis getest op een eventuele drogering. De uitslagen van deze testen zullen wij in de komende dagen ontvangen. Van alle personen van wie melding is gedaan de afgelopen twee dagen maakt iedereen het naar omstandigheden goed. Iedereen is weer veilig terug in het dorp en wij doen er alles aan om hen zo goed mogelijk op te vangen. Op dit moment valt niet uit te sluiten wat de oorzaak vormt voor het onwel worden van deze grote groep mensen. Mede om die reden hebben wij niet uit kunnen sluiten dat het niet bij nog meer leden plaats zou kunnen vinden. Omdat de Senaat en het Bestuur de veiligheid en het welzijn van hun leden de hoogste prioriteit geven is in de nacht van 23 op 24 maart besloten de skireis voor eerstejaars leden in Risoul stop te zetten. Vanaf het moment dat werd geconstateerd dat wij hun veiligheid niet meer konden waarborgen hebben wij in overleg met de reisorganisatie dit besluit genomen.

Daarnaast speelde ook mee dat er veel wantrouwen was jegens de bewakers, het barpersoneel en de overige vakantiegangers. Dit kwam de sfeer niet ten goede en zorgde voor onrust en paniek,

waardoor een groot deel van de deelnemers geen plezier meer uit hun reis haalde. Alle bovenstaande factoren hebben ons het lastige besluit doen nemen de skireis vroegtijdig af te breken. In de avond van donderdag 24 maart zullen de eerste bussen vertrekken vanuit Risoul naar Nederland. Getroffen leden en hun vrienden zullen als eerste de kans krijgen naar huis te gaan. Voor de overige leden geldt dat het festivalterrein wordt gesloten en dat zij zijn opgeroepen thuis te blijven om de rust te bewaren. Op vrijdag 25 maart wordt het overige deel van de leden terug naar huis gebracht. Omdat er in les Deux Alpes geen meldingen zijn en de skireis daar naar behoren en met veel plezier voor de deelnemers verloopt, zal deze niet vroegtijdig worden afgebroken.

Wij hopen dat alles op deze manier duidelijk is en willen nogmaals benadrukken dat het welzijn en de veiligheid van onze leden áltijd onze prioriteit hebben. In de veronderstelling u voldoende te hebben geïnformeerd,

Namens de U.V.S.V./N.V.V.S.U.,

Valerie Lhoëst
h.t. Praeses Bestuur

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen