Over dit evenement

Categorie
Reünisten evenementen
Datum en tijd
4 mei 2021 11:50 - 1 jul. 2021 11:55

Truus en Trui van Lier

Wandelen en luisteren naar het verhaal van Truus en Trui van Lier. Reünisten Frederique Donker en Anna Huizing vertellen over hun wel heel bijzondere project. Met negen leden maken zij een theatrale audio-tour rond de twee verzetshelden Truus en Trui van Lier die vanaf 4 mei kan worden gelopen en beluisterd.

Negen studenten van U.V.S.V./N.V.V.S.U. verdiepen zich met ons in de verhalen van verzetshelden Truus en Trui van Lier. Truus (op foto rechts) was 22 jaar oud toen zij een Utrechtse NSB’er doodschoot. Haar nicht, Trui van Lier onderbrak haar studie om samen met Jet Bredenis van Berlekom de crèche Kindjeshaven op te richten waar zij 150 Joodse kinderen in veiligheid wisten te brengen. Truus en Trui van Lier waren beiden, net als de negen spelers, studenten in Utrecht en lid van U.V.S.V.

Hoe was het om student te zijn in tijden van oorlog? Hoe was het voor een vrouw om in verzet te gaan? Zouden wij het zelfde hebben gedurfd? Geïnspireerd door deze vragen maken wij voor 4 mei een theatrale audioroute door Utrecht in het kader van Theater Na de Dam. De route is te bewandelen en te beluisteren vanaf 4 mei.

Ter voorbereiding gaan we met elkaar in gesprek en laten ons inspireren door experts, ervaringsdeskundigen en bronnenonderzoek. Op deze foto stellen we vragen aan Jessica van Geel die op dit moment een boek schrijft over Truus van Lier. Na een uur waren we eigenlijk nog lang niet uitgepraat, er is zoveel te vertellen en te vragen over deze twee vrouwen en de rol van vrouwen in het algemeen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig hebben we nog een maand te gaan.’

Groet van Tessa, Janneke, Heleen, Stephanie, Sophie, Geeske, Sophie, Karlijn, Fien, Anna en Frederique

PS. Als er reunisten zijn die in hun eigen archief informatie hebben over Truus en Trui van Lier komen we graag in contact. U kunt mailen naar Frederique Donker

De RV treedt met liefde op als sponsor van deze tour. Deelnemen aan de audiotour kan vanaf 4 mei. De audiotour wordt online beschikbaar gemaakt en op aanvraag zal de tour ook op een andere manier te beluisteren zijn, zonder internet. Meer informatie over dit project volgt via onze sociale media-accounts en de DR in juni.