Nieuws

Kranslegging Kindjeshaven

Kranslegging Kindjeshaven

Aanstaande vrijdag is dodenherdenking en ook het Bestuur der Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging / Nieuwe Vereniging van Vrouwelijke Studenten te Utrecht , herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar legt zij op 4 mei een krans bij “Kindjeshaven”, op de Prins Hendriklaan 4 te Utrecht.

Geertruida (Trui) van Lier was Praeses van de UVSV in het jaar 1937- 1938. Zij studeerde Rechten en zette zich in voor verschillende commissies en activiteiten binnen de vereniging, voordat zij zitting nam in het Bestuur. De Tweede Wereldoorlog brak uit. De Duitsers vielen ons land binnen. Nederland was bang, maar de half Joodse Truitje niet. Ze onderbrak haar studie en stichtte, aan de Prins Hendriklaan 4 te Utrecht, “Kindjeshaven”. Een opvangcentrum dat officieel dienst deed als kindercrèche, maar waar gedurende de oorlog vele Joodse kinderen werden ondergebracht. Kindjeshaven fungeerde als doorgangshuis van waaruit de kinderen na kortere of langere tijd, al dan niet voorzien van “officiële papieren”, naar permanente onderduikadressen werden gebracht. Als dekmantel was Kindjeshaven een dagopvang voor kinderen uit de buurt. Onderduikadressen werden onder meer verzorgd door het Kindercomité. In dit comité zaten studenten uit heel Nederland die in eigen regio naar onderduikadressen zochten.

Ieder Bestuur legt op 4 mei een krans bij de plaquette van Kindjeshaven, om de UVSV’sters te herdenken en stil te staan bij het buitengewone optreden van deze bijzondere dames gedurende de Tweede Wereldoorlog. Dankzij Kindjeshaven zijn ruim 150 Joodse kinderen uit handen van de bezetters gebleven.

Ook dit jaar zal op 4 mei het Bestuur om 12.00 uur aan de Prins Hendriklaan 4 te Utrecht een krans leggen bij Kindjeshaven. Hiervoor nodigen wij ook graag reunisten van UVSV/NVVSU uit.
 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen