Sociëteit Hestia

De vereniging ontstond in 1899 als O.N.S., ook wel Ontspanning Na Studie. In 1930 was het tijd voor een grotere locatie dan de gehuurde losse ruimten vanwege de groei van de vereniging. Toen deed zich de mogelijkheid voor een prachtig statig herenhuis te kopen aan de Drift.


Huisbewaarster

Vanaf dat moment kreeg de U.V.S.V. een huisbewaarster. Mevrouw Bruggenwirth en haar gezin woonde aan de achterkant van het pand. Op dat moment woonden er zestien meisjes in huis. Mevrouw Kleinlooh, die woonde op de huidige bestuurskamer, was de hospita van deze meisjes.


Huidige situatie

De voormalige woonruimten zijn nu in gebruik genomen door de diverse commissies die de vereniging rijk is. Vanaf de fusie tussen de U.V.S.V. en de N.V.V.S.U. in 1975 is het gebouw aan de Drift vernoemd naar de Godin van Huis en Haard: Hestia.

Uiteraard heeft de binnenkant van het pand een transformatie doorgemaakt in de afgelopen decennia. Toch zijn de ruimtes vrijwel identiek gebleven en bestaan er nog steeds veel originele details, bijvoorbeeld de werkende haard in de Theekamer, de ornamenten aan de plafonds en de schilderingen in het plafond van de hal.


Eetzaal

De Eetzaal, waar meermalen per week gegeten wordt door jaarclubs, huizen, commissies en andere samenstellingen, is in 2012 is de eetzaal opnieuw verbouwd. De zaal past nu meer bij de stijl van de rest van het gebouw. Naast het eten vinden hier wekelijks variërende Clubactiviteiten plaats. De borrels vinden voornamelijk plaats in de Theekamer.


Bibliotheek

De bibliotheek is een van de pronkstukken van het gebouw. De kasten die zich in deze ruimte bevinden zijn een cadeau van de Reünistenvereniging en de boeken die in deze kasten staan zijn decennia oud. Ons gebouw is van grote traditionele betekenis. In een steeds veranderende tijd is het al ruim 85 jaar een Huis en Haard voor vele studentes.